Dacă 2020 nu putea deveni mai ciudat de atât, acesta este peștele care merge în picioare

de: Ozana Mazilu
16 11. 2020

Tocmai când credeai că 2020 nu poate deveni mai ciudat, vine și acest videoclip dubios. Acesta este peștele care se plimbă literalmente pe fundul oceanului folosind aripioarele pentru picioare.

Creatura rară, un pește-liliac cu nas scurt, a fost filmată într-un canal plin de noroi numit French Key Cut, pe insula Roatán, Honduras.

Văzut de Mickey Charteris, care a petrecut ani de zile cronicizând viața marină din regiune, el a spus că fiara marină ar putea fi doar cea mai ciudată pe care a văzut-o.

Peștele merge încet, metodic, în timp ce își vânează prada. Supraviețuiește mai ales cu crabi mici și pești.

Cu toate acestea, nu merge întotdeauna. Când este înfricoșat sau are nevoie să evadeze rapid, peștii pot înota. „Seamănă cu o bucată de burete maro care s-a împerecheat cu un unicorn”, a spus Charteris.

Domnul Charteris, expert în specii marine și autorul cărții “Caribbean Reef Life”, a spus că arăta ca o pană întunecată de sus, dar are buzele roșii atunci când este văzut de jos. Este o priveliște pe care majoritatea scafandrilor nu o vor vedea niciodată, a adăugat el. „Se vede foarte rar”, a spus expertul în vârstă de 50 de ani.

Peștele este foarte rar văzut. Poate fi găsit numai în zone foarte specifice, atunci când se scufundă în canale de nămol, cu plăci de nisip puțin adânci. Astfel de zone au vizibilitate redusă și sunt mai puțin frecventate de scafandri.

Peștele liliac cu nas scurt sau Ogcocephalus nasutus este originar din Caraibe și face parte dintr-o categorie de pești care s-au adaptat în acest fel.

Comoară a naturii în România: cursa pentru a salva peștele vechi de peste 65 milioane de ani

Pe o mică întindere a râului Valsan din România trăiește unul dintre cei mai rari pești din Europa și, probabil, din lume. Asprete, în vârstă de 65 de milioane de ani, a fost descoperit pentru prima dată de un student la biologie în 1956 și, de zeci de ani este pe cale de dispariție.

„După mulți ani încercând să o salveze, oamenii ne spuneau că specia era dispărută”, a declarat pentru BBC Nicolae Crăciun, un biolog în vârstă de 59 de ani. „Dar am fost siguri că există încă”.

Asprete, un mic pește nocturn care se ascunde sub stânci, are un viitor incert și se confruntă cu nenumărate amenințări. Estimările oficiale numără populația la aproximativ 10-15 exemplare, despre care se crede că există pe o porțiune de un km a Valsanului, râu puțin adânc și stâncos. Acest lucru se compară cu aproximativ 200 de exemplare la începutul anilor 2000.